De visafslag

De visafslag

De visafslag

In de haven laadt de visser zijn schip uit, dat heet lossen. De vis zit in kisten. Op de kisten staat het nummer van het schip. Na het lossen gaan de kisten naar de visveiling. De visveiling heet visafslag. In een visafslag wordt de vis verkocht. Nederland heeft meer dan tien visafslagen. Niet in alle visafslagen worden dezelfde soorten vis verkocht. Visafslag Urk verkoopt bijvoorbeeld vooral platvis, terwijl je in de visafslag IJmuiden zowel veel platvis als rondvis kunt kopen.

In de visafslag keuren controleurs de kwaliteit van de vis. Deze controleurs heten keurmeesters. Keurmeesters kijken of de vis mals is, of de ogen glanzend en helder staan en of de kieuwen een mooi rode kleur hebben. Als de keurmeester klaar is, dan mag de vis verkocht worden.

Het verkopen van de vis gebeurt met een grote veilingklok. De klok wijst een startprijs voor een partij vis aan. Een partij vis bestaat uit enkele kisten. De wijzer van de klok loopt dan langzaam terug naar een lagere prijs. Handelaren die een partij vis willen kopen, kunnen op een knop drukken als zij de prijs goed vinden. De handelaar die als eerste drukt, mag de vis kopen. Tegenwoordig kunnen handelaren ook thuis op hun computer via internet aan de veiling meedoen.

Wanneer je iets zoekt kun je dat hierboven invullen.