Garnalenvisserij

Voor Nederland is ook de garnalenvisserij erg belangrijk. Garnalen zwemmen dicht bij de kust. Vissers die garnalen vangen zijn vaak niet zo lang van huis. Misschien heb je zelf ooit garnalen gevangen met een schepnetje vanaf het strand? Dat zijn dezelfde garnalen die de vissers vangen.

Sommige vissers wisselen het af. Soms vissen ze platvis en dan weer garnalen. Voor de garnalenvisserij hoeft het schip niet zo groot te zijn. Een garnalenschip heet ook een kotter. Veel mensen denken dat garnalen die in de zee zwemmen roze zijn. Dat is niet waar. Een garnaal is grijs. Een garnaal krijgt pas zijn mooie roze kleur als hij gekookt wordt. Meestal gebeurt dat koken al aan boord van het schip.

Garnalen worden hier niet gepeld. Dat gebeurt vooral in Marokko. Toch zijn er nog steeds in Nederland mensen die heel snel garnalen kunnen pellen. Elk jaar wordt het kampioenschap garnalen pellen gehouden, ergens in een vissersplaats in Nederland.

Zo pel je een garnaal:

Neem de kop van de garnaal tussen je duim en wijsvinger. Pak dan met je andere hand de staart beet. Knijp een beetje in de kop en trek tegelijk aan de staart. Het staartschild laat los en je kunt dan de garnaal uit het kopgedeelte trekken.

Wanneer je iets zoekt kun je dat hierboven invullen.