Kweekvis

Viskwekerij

Viskwekerij

Om meer mensen (nu en in de toekomst) vis te kunnen laten eten, wordt naast het vangen van vis steeds meer vis gekweekt. Ook in Nederland bestaat een groeiende belangstelling voor kweekvis. Er worden hier bijvoorbeeld vissoorten gekweekt die in het wild alleen maar voorkomen aan de andere kant van de wereld. Nu zijn deze vissoorten direct binnen ons bereik. In de Nederlandse kwekerijen bestaat veel aandacht voor het milieu en voor het welzijn van de vissen. Het kweken van vis is niet heel gemakkelijk. Zo zijn er vissoorten, waarvan men nog niet weet hoe je ze in een kweekomgeving kunt laten voortplanten. Ook bestaan er kweekvissen die zelf vaak vis eten in plaats van alleen maar plantaardig voedsel. Om deze vissen eten te kunnen geven, moet er dus toch nog in het wild vis worden gevangen.

Het kweken van vis gebeurt op twee verschillende manieren. Er bestaan open kweeksystemen en gesloten kweek-systemen. Het kweken van vis in een open systeem vindt plaats in binnenwateren, kustwateren en zeegebieden waarbij een deel van het water is afgezet met netten. Open kweek gebeurt onder andere in de Noorse fjorden en in Azië. In Nederland kweken we alleen vis in gesloten systemen. Dat zijn bakken water die op het land staan. Deze kweeksystemen maken het mogelijk om temperatuur en afvalstoffen in het water heel goed te controleren. De vissoorten meerval en tilapia komen uit gesloten kweeksystemen. Nederland heeft heel moderne kweeksystemen.

Wanneer je iets zoekt kun je dat hierboven invullen.