Visverwerking en handel

Gerookte makreel

Gerookte makreel

Na de keuring van de vis in de visafslag wordt de vis zo snel mogelijk verkocht. Verse vis gaat meteen in koelwagens naar zijn bestemming. 

Eenmaal in de viskraam of viswinkel weet de visverkoper precies hoe hij de verse vis verder moet verwerken. Er zijn verschillende manieren om vis te verwerken. Een paar voorbeelden: 

  • Fileren; dat wil zeggen dat de graten eruit gehaald worden.
  • Paneren; de vis krijgt een laagje deeg, waardoor bij het bakken of frituren een krokant korstje ontstaat. Een visstick is bijvoorbeeld gepaneerd.
  • Roken; denk bijvoorbeeld aan gerookte paling of zalm.

De verkoper houdt zijn viskraam natuurlijk keurig schoon. Voor vragen over hoe je bepaalde verse vissoorten kunt klaarmaken, kun je ook bij de visverkoper terecht. Bekijk ook de lekkere recepten op deze site! 

Een ander deel van de visvangst gaat na de afslag direct door naar de visverwerkingsbedrijven. Deze vis wordt in die fabrieken verder bewerkt voordat ze in de winkels komen. De vis wordt ingevroren, gezouten, gerookt, in blikken of potten gedaan. Daarna gaat de bewerkte vis met koelwagens naar de winkels, ook naar winkels in het buitenland. Ongeveer 80 % van de export gaat naar andere landen in Europa. 

De belangrijkste soorten vis die in Nederland verwerkt worden zijn tong, schol, kabeljauw, (hors)makreel en de typisch Hollandse specialiteiten, zoals maatjesharing, mosselen en Hollandse garnalen. Nederland heeft ongeveer 400 bedrijven die zich bezighouden met verwerking en handel van vis. 

Een groot deel van de visverwerkende bedrijven staat in Urk en IJmuiden. Het grootste bedrijf is in Lemmer. De vis krijgt steeds vaker een ‘toegevoegde waarde’, er worden bijvoorbeeld scholrolletjes van gemaakt of de vis wordt gemarineerd. De visverwerkende industrie in Nederland is heel modern en schoon. De bedrijven zijn steeds bezig om de producten verder te verbeteren.

Wanneer je iets zoekt kun je dat hierboven invullen.